Sağlık

Nar ekşisi nasıl yapılır, mideye zararlı etkileri nelerdir? Nar ekşisi neden yasaklandı?

Türk mutfağının sevilen lezzetlerinden biri olan nar ekşisi, nar suyunun uzun süre fermente edilmesiyle elde ediliyor. Maalesef piyasada satılan nar ekşisi, narın dışında birçok katkı maddesi içeriyor.

Kanserden şeker hastalığına kadar pek çok hastalığa neden olabilen hazır nar ekşisini kullananların haberimizi okuduktan sonra bir kez daha düşünmeleri gerekecek. İşte nar pekmezi ve zararları hakkında tüm detaylar!

NAR EKSİRİ YASAKLANDI

Piyasada nar ekşisi adı altında satılan nar ekşisi, nar ekşisi, nar ekşisi, nar ekşisi, nar ekşisi ve nar ekşisi gibi ürünlerin sağlığa ciddi tehdit oluşturması nedeniyle satışı durdurulacak.

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından hazırlanan “Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre nar pekmezine nar, nar suyu, nar suyu konsantresi ve su dışında hiçbir katkı maddesi eklenemez.

DOĞAL OLMAYAN NAR EKSİSİNİN MİDEYE ZARARLARI

İçerisinde bulunan pek çok kimyasal kanseri tetikleyebilmektedir.

Fruktoz ve glikoz gibi nişasta bazlı şeker içeriği diyabet hastaları için çok tehlikelidir.

Nar dışında; Kimya laboratuvarında glikoz şurubu, nar suyu konsantresi, asitliği düzenleyici sitrik asit, su, renklendirici karamel, koruyucu sodyum benzoat gibi kimyasallar mevcuttur. Bu nedenle sıklıkla mide yanması, mide asitliğinin bozulması gibi durumlar ortaya çıkabilmektedir.

NAR EKSİSİNİN FAYDALARI

Piyasada raflarda bulunan nar ekşisi dışında, organik olarak elde edilen veya kendi imkanlarımızla yapılan nar ekşisi, sadece nar, nar suyu ve nar suyu konsantresi içermektedir. Bu doğal nar ekşilerinin vücuda sağladığı pek çok fayda bulunmaktadır. Faydalarını şu şekilde sıralamak gerekirse:

  • Prostat kanseri hücrelerinin büyümesini engeller.

  • Kan basıncını düşürmeye ve kan basıncını düşürmeye yardımcı olur.

  • Diyabete karşı insülin direncini azaltır.

  • Bağırsaklardaki iltihap düzeyini azaltarak sindirim sistemine yardımcı olur.

  • Antioksidan içeriği sayesinde hafızanın güçlü kalmasını sağlar.

  • Osteoartrit, romatoid artrit, osteoporoz ve artritli kemik hastalıklarını önler.

  • Nar pekmezi, atardamarların büyümesini ve kalınlaşmasını engelleyerek kan akışını iyileştirir; Ayrıca C, E ve K vitaminleri içeriğiyle vücuda güç verir.

  • Cilt bariyerinde önemli bir yere sahip olan kolajen ve elastik üretimini arttırdığı için cildi sıkılaştırır ve kırışıklıkları azaltır.

  • Doğurganlığa fayda sağlar.

  • Sporculara dayanıklılık kazandırdığı için performans arttırıcı olarak da görülebilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu